返回列表 發帖

老友,記得呢位磨刀佬擺擋位置嗎?(估吓)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

爛鬼樓一帶?

草堆街 / 盧石塘

以前細過係台山果頭見過一個大叔推住架車,叫磨刀磨較剪,修理砂煲瓦牚!

多謝各位,以上所提地點不十分正確,希望繼續,不難的,只要係老澳門仔,多會有些印象,睇吓圖片自然增加多一點回憶,揭曉時會打開全景圖,大家到時就話……“呵!原來呢度……”

紅街市附近 ??

紅街市附近 ??
waterpool 發表於 2013-7-22 18:53

水哥,唔係呀,其實以上有一答案十分接近,但最好正準些。

以前細過係台山果頭見過一個大叔推住架車,叫磨刀磨較剪,修理砂煲瓦牚!
paulo 發表於 2013-7-22 11:00

八十年代仲見到有人推車仔週街叫磨刀磨較剪,我睇已是最後一個了,以後都未見遇。

石閘門, 條斜路有一檔

評分人數

• simo

八十年代仲見到有人推車仔週街叫磨刀磨較剪,我睇已是最後一個了,以後都未見遇。
simo 發表於 2013-7-22 20:07

行果時叮叮噹噹!有時係筷子基見過!

石閘門, 條斜路有一檔
home2 發表於 2013-7-22 20:08

石閘門,係咪賣草地至關前街之間地方俗稱?

回復 11# simo

對!!!!!!!!!

呢個地方認得嗎?以上己有人估對了就係……Home2所估呢處
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

正確尼講係賣草地女媧廟附近擺檔,圖中上角有幅牆壁廣告,右角小孩放學處係斜路落關前街(即石閘門),當年地面仲係石仔路,女媧廟前地有書仔檔,有小食檔……

石閘門是草堆街, 關前街與營地大街交界的一度類似三巴門的石供門, 故應在斜路的下方.
正確位置及坐向, 目前尚在考證中.
草堆橫街口(孫中山醫館對面)的坊會外牆有石刻記當年一段歷史, 便有石閘門及三街等名稱.

石閘門呢個名未聽過   

石閘門是草堆街, 關前街與營地大街交界的一度類似三巴門的石供門, 故應在斜路的下方.
正確位置及坐向, 目 ...
home2 發表於 2013-7-23 16:27

石閘門之名,小時候己聽到長輩講,可能哥度古時有個關口,故有關前,關後街之名,此關用石砌成閘,故名石閘門,此是猜想,等我曰後找來王文達之掌故資料,如有提到定必放上來分享。

回復 17# simo

好多裁縫佬,鬼衣佬d較剪都係比佢磨嘅...
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

回復 18# 魚腩

鬼佬d老婆嘅較剪都係比佢磨嘅...如果佢老公不忠的話...

回復  魚腩

鬼佬d老婆嘅較剪都係比佢磨嘅...如果佢老公不忠的話...
ruabrandao 發表於 2013-7-28 20:30

就剪......餵鴨