返回列表 發帖

蘭香閣

蘭香閣於1967年7月8日開幕,敬賀名人有馬崔等人, 獨不見賢哥在內, 我懷疑佢就係幕後投資人, 由彭彼得及陳熾出面;

到賀者還有孔教會會長莫培樾,莫兄父親莫天一是中國史上有名的藏書家,戰亂時迫於生計莫家藏書有好多被賤賣, 後由馬萬祺購得再轉贈內地政府..

又了解蘭香閣多些歷史了,謝謝!

後來有討論區網站用了此名,其後改名八角亭,咪就係聚左我哋班老餅lor.

後來有討論區網站用了此名,其後改名八角亭,咪就係聚左我哋班老餅lor.
simo 發表於 2013-7-26 16:46

飲茶 --> 網聚   

飲茶 --> 網聚
waterpool 發表於 2013-7-26 17:02

地點:蘭香閣!

仲有開咩 ?  

仲有開咩 ?
waterpool 發表於 2013-7-26 17:13

两星期前去過飲茶,好懷舊!

飲茶 --> 網聚
waterpool 發表於 2013-7-26 17:02

網聚都係好提議,八角亭時都有班友仔吹水話一齊網聚飲茶,點知成年都只係吹水,冇實現過,嘻嘻!

回復 7# simo

唔知仲有冇月餅會做..我想做份伍蚊嘅...嘻嘻
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

各位知唔知邊樣食物點心最出名, 我介紹几樣,煎米鷄,义燒,煎魚餅,蒸魚角,鷄球燒買

蘭香閣系咪東亞酒店嘅附屬酒樓?印象中東亞酒店192X年已經開左。

蘭香閣有時都會去, 這裡有很多老朋友

下星期日上午九時正, 不見不散...

回復 13# ruabrandao

你唔係去合記咩!!!!嘻嘻

回復 14# 魚腩

你唔係跟花花去東亞酒店咩!!!!嘻嘻

回復 15# ruabrandao

花花係彩華別墅打

下星期日上午九時正, 不見不散...
ruabrandao 發表於 2013-7-28 20:27

哩個提議好很吸引 ... ... ...

好嘅!我哋心口插朵紅玫瑰花,不見不散
每一串汗水換每一個成就,從來得失我睇透

紅花會

好嘅!我哋心口插朵紅玫瑰花,不見不散
鳳毛麟角 發表於 2013-7-29 11:47

唔係插白手巾咩 ?