返回列表 發帖

均益炮竹公司將被拆卸

半個世紀有多嘅均益炮竹公司將被拆卸, 各位對呢單嘢又點睇?

評分人數

• jose1057

• 王腳立

下環街嗰楝危樓早就要拆,唔好每年用錢保育!

下環街23號, 當年鄧碧堂兄用作貨倉及其住宅, 其實沒有保留價值。

半個世紀有多嘅圴益炮竹公司將被拆卸, 各位對呢單嘢又點睇?
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 10:53

鯧爺, 唔好意思, 哩件係咪應該係 ... ... ... 大豐倉呀

當年鄧碧堂兄用作貨倉及其住宅, 其實沒有保留價值。
ruabrandao 發表於 2013-7-31 11:58

同意, 只係一間舊了的樓房

鯧爺, 唔好意思, 哩件係咪應該係 ... ... ... 大豐倉呀
咱是陳小肥 發表於 2013-7-31 12:24

係呀......

咱是陳小肥 發表於 2013-7-31 12:24

真係唔好意思, 搞錯咗棟樓. 嗰棟樓的確係大豐倉嚟, 薑都係老嘅辣, 一眼就睇到. 真要寫個字俾你.

沒有保留價值

咁, 呢棟大豐倉有無保留價值?

大豐倉是位於司打口對面的舊建築物, 都有超過半個世紀以上的歷史, 從以下的圖片顯示, 在上世紀五六十年代已存在

大豐倉附近的確是有一間廣興泰爆竹廠的, 可能鯧兄一時會錯意, 以為大豐倉就是均益爆竹廠啦

評分人數

• waterpool

咁, 呢棟大豐倉有無保留價值?
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 14:34

大豐倉而家搭哂棚裝修緊, 不過唔知係唔係保育嘞~

真係唔好意思, 搞錯咗棟樓. 嗰棟樓的確係大豐倉嚟, 薑都係老嘅辣, 一眼就睇 ...
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 14:15

唔關事, 係小肥嚮好多年前, 差唔多日日係處出入

大豐倉是位於司打口對面的舊建築物, 都有超過半個世紀以上的歷史, 從以下的圖片顯示, 在上世紀五六十年代已 ...
IF212 發表於 2013-7-31 14:45

2 哥; sorry, sorry, 好似近賊船個件係廠, 遠 d 個件係倉

留嚟做乜?
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

回復 10# IF212

廣興泰為陳蘭芳家族所有, 陳蘭芳在港澳均為煙花大王, 在澳曾在近西街險遭老笠, 幾年後其兩個兒子在廣興泰內被劫殺, 再過幾年, 其孫跟陳蘭芳爭奪廣興泰所有權, 打咗多年官司後最後私下和解收場....

回復  IF212

廣興泰為陳蘭芳家族所有, 陳蘭芳在港澳均為煙花大王, 在澳曾在近西街險遭老笠, 幾年 ...
ruabrandao 發表於 2013-7-31 21:30

ruabrandao兄, 你真不愧為"澳門通"

2 哥; sorry, sorry, 好似近賊船個件係廠, 遠 d 個件係倉
咱是陳小肥 發表於 2013-7-31 19:37

小肥兄, 欽敬欽敬, 咁都被你睇到, 小弟一時發波瘟, 掉轉兩座建築物, 現已速速更正圖片的紅圈

ruabrandao兄, 你真不愧為"澳門通"
IF212 發表於 2013-7-31 22:15

同感,尤以澳門名人脈絡好清楚……

半個世紀有多嘅圴益炮竹公司將被拆卸, 各位對呢單嘢又點睇?
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 10:53

小肥特別鍾情鐵閘前個部 "奔跑" 環保運輸車

均益炮竹廠臨清拆 40載炮竹聲成追憶
炮竹廠曾是上世紀帶動澳門經濟起飛的三大手工業之一,但這門高風險低利潤行業已於80年代末完全結束,氹仔益隆炮竹廠有幸保留部分廠房闢作博物館,但她的附屬廠房均益,雖因業權苟安下環鬧市30年,最終敵不過白蟻蛀蝕,面臨清拆

在歷史保育和經濟發展兩不相容的博弈下,一幢幢未被列入世遺的古舊建築,只得在歷史巨輪下遭輾碎。均益的命運,亦隨著曾經響亮一時的炮竹聲,湮沒 在濠江這個十里紅塵。

在下環鹽里及帶水圍之間,靜臥著一幢建於1940年,至今經歷73載風霜的古舊建築,三層高的樓宇外牆刻著「均益炮竹庄」五個大字,炮竹廠在下環區亳不起眼,其殘破的外貌,較之周遭的舊樓群,還更破敗;不過,她的存在,卻訴說著一段澳門經濟起飛的光輝歲月。(力報20130731)