返回列表 發帖

各位懷舊FANS, 又有好嘢睇 (牛房展珍貴廢物)

資料來源 : 2013 年8月2日澳門日報

為泛黃回憶添彩 牛房展珍貴廢物

外婆的針線座、三十年前的婚禮鞋、風靡一時的可樂模型、紅白機等,隨着時代演變,這些看似毫不起眼的“廢物”,背後都承載着物件主人滿滿的回憶,彌足珍貴。想與人分享專屬故事,牛房倉庫現正舉辦“我最珍貴的‘廢物’”展覽,提供平台讓非藝術創作者展示生命中重要的“廢物”,為泛黃回憶增添色彩。

策展人李銳奮表示,展覽分為兩部分,一是展示新收集的“廢物”。物件主人會配以文字,分享背後的故事,抒發感受。毛公仔、貼紙簿等展品雖創作性不高,但可透過互相分享,傳播珍惜的意念。有本地歷史學家亦提供珍藏品,展出昔日報章、汽車手按喇叭等具有歷史價值的“廢物”。另有四位年輕藝術家利用人生中具意義的“廢物”創作,刻劃內心感悟。值得一提的是,展覽過程中創作人員可不斷豐富內容,打破開幕即閉幕的現狀,讓展覽持續創作。

何謂廢物?相信大家心中都有不同定義。參與創作的蕭雅雯指出,創作作品名為“成長的軌跡”,利用某次作業瘋狂收集到的馬賽克瓷磚、過去兩次展覽用過的底座,這些具特殊意義的材料,拼湊出屬於自己的故事。過去舉辦展覽付出了很多努力,但入場人數未如預期,大感失落。在思考人生意義的過程中得到啟發,認為現時雖然感覺收穫不大,但只要不斷付出,每次經歷都是一個記錄,都是成長的印證。很希望透過展出作品,傳達人生如螺旋式的階梯,只需不斷向上走,就會有所得着。

展期至八月十八日,開放時間為中午十二時至晚上七時。

值得一看!

我呢條廢柴都去睇下.

謝謝通知 ~~

我呢條廢柴都去睇下.
黃臘鯧 發表於 2013-8-3 11:01

鯧爺, 拍硬檔, 影 d 相黎睇下呀; 唔該

有時間去睇吓,謝通知!!

今日十一點去到摸門釘,原來開十二點。

simo 發表於 2013-8-3 20:32

老友~係冰度架

老友~係冰度架
jose1057 發表於 2013-8-3 20:43

美副將大馬路口,舊日麗都戲院對面牛房。

呵! 收到, 唔該哂

鯧爺, 拍硬檔, 影 d 相黎睇下呀; 唔該
咱是陳小肥 發表於 2013-8-3 12:58

肥叔叔, 您老人家叫到影 d 相, 點敢托你手睜. 不過, 呢個展覽嘅藝術性就高過懷舊性, 我就蔴蔴地識得欣賞.

評分人數

• jose1057

• waterpool

• 王腳立

• IF212

多謝, 鯧爺.  你又講得對, d 野, 都好求其下, 起碼個喇叭同電筒就仍然有得賣.

小肥幫佢補補啦 ...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• 王腳立

• 黃臘鯧

• IF212

紅白機 ... 出件雅達利 ...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• 王腳立

嘩.........   好多好野

多謝, 鯧爺.  你又講得對, d 野, 都好求其下, 起碼個喇叭同電筒就仍然有得賣.

小肥幫佢補補啦 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-5 18:06

都係肥叔叔啲嘢啱睇.

都係肥叔叔啲嘢啱睇.
黃臘鯧 發表於 2013-8-6 09:02

建議肥叔叔將藏品放在牛房展覧(好似有政府資助),仲好過睇咩藝術啦!

都係肥叔叔啲嘢啱睇.
黃臘鯧 發表於 2013-8-6 09:02

多謝, 多謝 ... 都係 d 舖過 ge 舊照.  夜 d 再執執, 上多幾張 ... ... ...

建議肥叔叔將藏品放在牛房展覧(好似有政府資助),仲好過睇咩藝術啦!
simo 發表於 2013-8-6 11:31

好話, 好話; 有商量, 有商量.  其實, 小肥都有動過心, 所以睇過澳記文物 (定博物館) d 資料同條件.  不過覺得 d 資料同條件唔多 ngaam 睇, 所以作罷.

2 哥, sorry, 又搞到你個帖.

simo 發表於 2013-8-3 20:32

仲有原來星期二係休息的,去到都係摸門釘
每一串汗水換每一個成就,從來得失我睇透