返回列表 發帖

嘩,呢D先至係真正嘅老餅,我吔要企埋一邊啦,老友……

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• 綿羊

• 低級巡邏員

• 黃臘鯧

• IF212

返炒 ... ... ...

六七十年代好流行這種有手挽的紙袋
IF212 發表於 2016-1-13 16:49

60年代仲未流行用膠袋架

六七十年代好流行這種有手挽的紙袋

[quote]仲用緊呢個餅盒裝嘢,

整多件

保衛爾沖 ge 牛肉茶 ... ... ... 早幾年, 有 d 餐廳都重有

細路仔時曾有一種叫保衛爾牛肉茶的飲料, 超市都有售, 但現在絕跡了, 吳德物次是腸痛水, 應該現在還有售

回復 144# IF212

「文家宜」原來就係「牛肉汁」!(家人叫它做牛肉汁)。咁澳門有無「吾德物次」?

係呀, 文家宜酒, 英國產品, 現在還有得買
IF212 發表於 2015-10-8 16:24

2 哥 ... ... ... 掂喎

好似重有隻補酒叫文家而
咱是陳小肥 發表於 2015-10-8 00:34

係呀, 文家宜酒, 英國產品, 現在還有得買

七十年代,狄波拉也曾拍過施霧露酒廣告......

當年每天都在綠邨電台播出的.
想搵好野食 發表於 2015-9-26 08:04

好似重有隻補酒叫文家而

嘩!............................

原來新橋區的老餅家有咁多典故

呢個我知道少少, 蓮昌及均昌兩店老闆為兩兄弟,姓何. 蓮昌老闆為大佬,(大喊十為其子)均昌老闆為細佬,人 ...
黃臘鯧 發表於 2015-9-28 09:53

我知她的女兒是高官....

還有一位女兒現在常在黑沙環榮記(螺絲粉最出名...)

呢個我知道少少, 蓮昌及均昌兩店老闆為兩兄弟,姓何. 蓮昌老闆為大佬,(大喊十為其子)均昌老闆為細佬,人 ...
黃臘鯧 發表於 2015-9-28 09:53

嘩.你好記性丫....

當年均昌老板娘是叫三姑.老板名字我依稀記起還是叫北叔.

回憶當年我辭工時,老板說加我人工叫我留下工作,但當時我想到處闖一闖,其後轉到葡京之樂官工作....

順手整番支補酒及兩罐啤酒賀賀中秋佳節
IF212 發表於 2015-9-26 15:55

節日快樂   

不講可能很多人都不知....

哥林,蓮昌,及均昌皆是家族生意,老板都有親戚關係.
想搵好野食 發表於 2015-9-26 09:15

呢個我知道少少, 蓮昌及均昌兩店老闆為兩兄弟,姓何. 蓮昌老闆為大佬,(大喊十為其子)均昌老闆為細佬,人稱北叔, 其妻人稱三姑, 居於義字街.哥林為均昌少東收購(頂手)哥林舊店後改為餅店. 大喊十之千金曾為廉記高官.

哥林我只有很依稀的印象, 應該是在營地大街許立記左右的舖位, 我細路仔時間中都有經過
IF212 發表於 2015-9-26 15:46
_

蓮昌七八十年代還有一間老店在黑沙環,舖面是前後通的,舖的後門是現時對正順記豬骨煲(現址好像叫錦繡花園....)

八十年代初期,我上班前常到蓮昌舖後則的茶樓飲茶......

蓮昌渡船街的舖位八零年搬遷到渡船街的金旋大廈,當年可能的租戶,租了兩個舖位,一個現時賣酒,另一個是隔了一度大廈門口(樓梯).當年前為舖面,後為製面包工場,餅的供應可能是借助黑沙環老舖.....

順手整番支補酒及兩罐啤酒賀賀中秋佳節

評分人數

• waterpool

哥林我只有很依稀的印象, 應該是在營地大街許立記左右的舖位, 我細路仔時間中都有經過