返回列表 發帖
呢個顯記月餅盒未有六十年歷史, 應該是七十年代的產品, 三十年多d啦

還要和simo 兄道賀一聲, 此老餅 ...
IF212 發表於 2013-8-6 22:36

謝謝2哥,既然做左“蒸瓜”,就擺多些材料落去,等大家食呢煲野味道十足啦!繼續留意本帖呀……

SIMO 兄, 呢份月餅價錢表係幾時架 ??
waterpool 發表於 2013-8-7 17:51

此圖月餅價取自乜乜大茶樓,年份我唔知,以小肥叔講法以斤計法,起碼六十年代中之前,又以圖片一廣告美女圖装扮,估計係似四十至五十年代……

新馬路 123 號應該係 30 年代先頂返黎 (廣州第十浦枝店應該都係卅年代中後期開業); 所以話將禮券係 192 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-7 18:58

謝謝小肥叔,係唔係清平直街總店開先,其後三十年代在新馬路開分店,三十年代中後期才在廣州第十浦路開支店呢?那麽顯記咪近九十年歷史……

再加料顯記……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• IF212

• 黃臘鯧

抱歉,講到呬街乜乜大茶樓名,想多些時間俾大家估及找資料,八號晚一定揭盅了,不再拖延la.

小肥叔果然係懷舊論壇之寳!讓大家知道好多有關史料,在此感謝……想請教,乜乜茶樓月餅價目表中左邊之~“足斤行斤價列“內之“足斤果月……三毫,足斤荳沙……三毫……”,係材料以斤計價,為何昔日會賣材料俾一般市民,莫非當年有人會買料返去自己整餅食?

老餅梗係唔使用袋啦, 既慳錢, 又夠晒環保
IF212 發表於 2013-8-8 21:09

唔係呀,電視都教人話…“要做個真正男子漢,經常要“戴””袋wor……安全D丫麻……

好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬街之"吉祥大茶樓"…

評分人數

• 王腳立

好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬街之"吉祥大茶樓"…
simo 發表於 2013-8-8 22:40

可能大家未聽過,等我試吓問問一些老一輩該區街坊,可能有人知些少……

我猜是 得來茶樓(大龍鳳茶樓) ,

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-9 21:37

得來都好耐歷史,但答案圖已出了,而係另一間相信較得來還耐的……吉祥大茶樓,至於確實地點,廣告只提呬蜢街。

我童年在回呬孟街附近的橫街長大,但對吉祥大茶樓全無印象,今晚在家庭聚餐時問問長輩,看看能否找到確 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-10 06:26

謝謝,我都好想了解一些較古的事物,如問到此楼所在位置請告知,我去巡一巡……相信要問年近八十長輩先至得吧。

去左旅行一排冇上黎,見論壇水静河非,再加料……]

評分人數

• IF212

評分人數

• waterpool

RE: 嘩,呢D先至係真正嘅老餅,我吔要企埋一邊啦,老友……

評分人數

• 黃臘鯧

• waterpool

呢度靠哂你 ~~
waterpool 發表於 2013-8-23 15:49

講笑咩!我微不足道架!!!

生益涼果...  耐唔耐得過百花魁 ??
waterpool 發表於 2013-8-23 15:55

有時睇番呢D舊招貼子,便使人回憶童年所見之物,如生益,百花魁涼果,都算本澳昔曰颇具規模產業,當年很多港人來澳買返港作手信,百花魁其廠址在提督馬路,佔地很大,在外面可見内裡空地晒滿涼果……

輸無路走, 咁慘?
IF212 發表於 2013-8-24 21:28

輸在冇腦酒,找歌星影星賣廣告,可惜两位都短命啦!

仲用緊呢個餅盒裝嘢,攞出黎show吓先……  

嗱,當年該茶樓出品嘅月餅價格幾平,係澳門價……
simo 發表於 2013-8-6 22:27

大家留意吓吉祥大茶樓月餅廣告價格欄,……“冰皮蓮蓉月,冰皮豆沙月”,原來今天所賣之“冰皮月餅“並非新創意,早在近百年前已有人整過,唔知肥叔叔顯記整過未呢?

評分人數

• 黃臘鯧

• IF212

會唔會同今日 d 冰皮月餅有唔同...
waterpool 發表於 2013-10-13 16:10

你應該啱,因為今天冰皮就一定要放入冰箱,近百年前點會有冰箱(雪柜),記憶中冰箱只在六十年代末才開始用在家庭中,我想此冰皮只係樣子像冰一樣的皮料而美其名而已……