返回列表 發帖

如今“的士行業”誰可解?

每逢節假日或者某時段:食市可以明正言信加價,星級酒店明正言信加價!系番陪加!!! 打工一族可享有多重福利!甚至旅遊旺區的買的嘢都比普通地區價格不一樣!甚至連街市賣條菜個阿伯都會有免費空調,免費租金.......!

在商言商,挺而走險,

才是的士行業的寫照!

但亦唔排除有個別為達到“單為利益”的士司機!

可惜又有幾多人可以同情理解!!!

每日時刻每秒是金錢,

可惜要面對路面太多監管;還有是那:多私家車,多酒店車,多旅遊車,多電單車,多“長龍塞车”;但已時常習慣了!也習慣了向“擦身而過”的司機揮一揮手:sorry

別忘了,的士司機還有一個收取穩定利益的老板!

所謂老板是給的士司機簽一份“一切責任歸以的士司機承擔”

任何事物規律都系因“環境”而演變!

但亦正因的士行業是一個特別行業!正因為純屬“金錢利益”關係!聖人亦難當誘惑!終歸帶上風險,挺而走險!

最後祝願未來Macau 會走上另一個新城市.......!

的士亂象源於政府沒有好好規劃, 閒時閒日的士劏客當然不可取, 但政府只係齋講打擊, 唔見有實際行動. 打風期間, 船停, 飛機停, 巴士停, 但關閘唔閂, D 旅客坐咩車 ?  政府有無諗過 ?  休閒城市個屁... 的士司機自負盈虧, 自己承擔風險, 同 D 客講掂價, 你情我願, 政府又如何 ? 結果係無可奈何.

如果的士好似巴士咁8號風球停駛, 咁D旅客會點呢? 其實明知打風就唔好來澳門啦...

如果的士好似巴士咁8號風球停駛, 咁D旅客會點呢? 其實明知打風就唔好來澳門啦...
藍月亮 發表於 2013-8-21 17:21

但有時訂哂酒店預好假期, 關又正常咁開, 點會唔黎 ???

正常情況, 大多數地方 ge 的士保險, 應該係打風之時係無效 ge

但有時訂哂酒店預好假期, 關又正常咁開, 點會唔黎 ???
waterpool 發表於 2013-8-21 18:03

八號風球就應該刪關啦..仲開嚟做乜? 有意外發生又唔知邊個負責.

正常情況, 大多數地方 ge 的士保險, 應該係打風之時係無效 ge
咱是陳小肥 發表於 2013-8-21 22:31

就係囉...有意外發生千元的士費都冇用

八號風球就應該刪關啦..仲開嚟做乜? 有意外發生又唔知邊個負責.
藍月亮 發表於 2013-8-22 11:59

唔出過事 d 官係唔會做野既 ~~

唔出過事 d 官係唔會做野既 ~~
waterpool 發表於 2013-8-22 12:29

所以就要歸根究底啦....

歸根究底有鬼用咩 ?  都未見過 d 官引咎辭職, 個個面皮厚到死.

點解現在個政府做唔到野又解決唔到問題咁?

問題天天多, 官員假期多, 智慧無幾多,  市民怨氣多........

評分人數

• 藍月亮