返回列表 發帖

何府宴客

七八十年代, 每逄有人家辦喜宴, 酒樓都例必在門口當眼處掛上一大花牌, 寫上乜乜聯婚, 乜府宴客等以示祝賀. 這主人家真有"飛屎", 可以在新馬路某酒樓大宴親朋好友之外, 還可以在街上燃放一大串炮竹. 此情景, 相信現在都幾難見到.

評分人數

• 王腳立

• 綿羊

• waterpool

• IF212

今時今日咁攪法, 肯定被人拉

掛個大花牌確係一個特色.

是鏵哥屋企嗎?

是鏵哥屋企嗎?
paulo 發表於 2013-10-22 15:06

新馬路...  

paulo 兄 是否看見標題 "何府宴客", 以為是鏵哥請客

今天只要申請,如批准都可以放燒大串炮竹,但相信好大陣仗及手續繁覆,又阻交通,搞咁多真係“何苦宴客“呢!

回復 6# IF212

係呀!澳門一講起何府好容易令人聯想起鏵哥!

今天只要申請,如批准都可以放燒大串炮竹,但相信好大陣仗及手續繁覆,又阻交通,搞咁多真係“何苦宴客“呢 ...
simo 發表於 2013-10-22 18:37

今時今日, 後生一輩係酒樓擺婚宴都愈來愈少. 仲要燒串大炮仗, 相信返大陸先可以見到. 講番啲花牌, 經常被人笑稱: 毛錢聯婚, 何苦宴客.

評分人數

• 綿羊

• IF212

• waterpool

今時今日, 後生一輩係酒樓擺婚宴都愈來愈少. 仲要燒串大炮仗, 相信返大陸先可以見到. 講番啲花 ...
黃臘鯧 發表於 2013-10-23 16:32

呢幅圖嘅酒家係金冠酒樓,花牌後面呢間係西餐廳cafe safari,中文好似係叫“金池餐廳“

呢幅圖嘅酒家係金冠酒樓,花牌後面呢間係西餐廳cafe safari,中文好似係叫“金池餐廳“
simo 發表於 2013-10-23 20:51

今時經過已睇唔到,因為两間已消失啦,而cafa safari己拆却,只見一空地

今時經過已睇唔到,因為两間已消失啦,而cafa safari己拆却,只見一空地
simo 發表於 2013-10-23 20:56

金冠酒樓同金池餐廳係咪同一個老細 ?

simo 發表於 2013-10-23 20:51

金池個什扒同焗骨飯都唔錯......
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

金池個什扒同焗骨飯都唔錯......
魚腩 發表於 2013-10-25 02:05

腩兄果然識食.

我揾日娶老婆都一定掛番個

我揾日娶老婆都一定掛番個
綿羊 發表於 2013-10-25 13:44

會唔會有翅食呀 ... 請問

會唔會有翅食呀 ... 請問
咱是陳小肥 發表於 2013-10-25 14:07
環保唔食翅呀..

你咁高級梗係食松露啦

環保唔食翅呀..
綿羊 發表於 2013-10-25 18:01

咁 ... 鮑魚呢 ... ... ...

咁 ... 鮑魚呢 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2013-10-25 18:16

四頭, 怕唔怕細隻咗啲?