返回列表 發帖

還記得往曰小城十月份有三個國慶節嗎?

在一九六七年以前,逢十月頭十日內就有三個國慶節,如果閣下交遊廣闊,關係場合各方都有就每隔五日要去參加國慶聚餐,好唔得閒……此係十月一日中華人民共和國國慶、十月五日葡國國慶、十月十號雙十國慶……不過在六七年澳督薟咗一二·三事件認罪書,其中條款係要驅逐台灣勢力出澳門,此後之十月十日雙十國慶便消失了……以下圖片係十月一號中華人民共和國國慶節在澳門搭建的第一座牌樓,建在平安戲院前,此年係一九四九年
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• IF212

• 藍月亮

• waterpool

• 黃臘鯧

同一位置十月十日某年又出現中華民國慶祝雙十國慶節所搭建之牌樓

評分人數

• IF212

• waterpool

在新馬路國際酒店前之雙十節牌樓]

位於內港火船頭街之國民黨總部大樓,當然要青天白日旗在樓頂飄揚啦

身為共產黨大國,牌樓就梗係要威過你國民黨嘅牌樓啦!此牌樓係中共建國初期十月一號國慶節牌樓,搭建於內港火船頭街

尚有多些早期牌樓圖片待續,有興趣者請留意本帖……

同一位置十月十日某年又出現中華民國慶祝雙十國慶節所搭建之牌樓
simo 發表於 2013-10-21 23:59

一九六四 = 民國 53

咱是陳小肥 發表於 2013-10-22 02:04

算得好!!因為中華民國成立於一九一一年,即清朝滅亡年,民國五十三年加一一就係一九六四年,好易計。

有肥叔友好支持,起身繼續上圖……

位於南灣街口之十月一牌樓,成個老毛㨂係度,夠照啦

位於十六浦嘅牌樓,當年鬥宏偉之中此樓威晒啦

當年睇牌樓係節目之一外,  仲有睇"宣傳隊"演出等.

咱是陳小肥 發表於 2013-10-22 02:04

當時未過 123 事件, 國民黨仲有得玩

可惜而家無牌樓睇...

算得好!!因為中華民國成立於一九一一年,即清朝滅亡年,民國五十三年加一一就係一九六四年,好易計 ...
simo 發表於 2013-10-22 06:14

1964, 小肥重係馬交 ... ... ...

有肥叔友好支持,起身繼續上圖……
simo 發表於 2013-10-22 06:25

唔使咁急, 飲完早茶先再上啦

唔使咁急, 飲完早茶先再上啦
咱是陳小肥 發表於 2013-10-22 13:53

有肥叔一早回應支持,即刻爬起床整幾件老餅俾大家作早點先至去飲茶……呢個國慶主題帖講開都好多野講㗎,政治野就唔知,總知就回憶到當年點點滴滴……

當年小城國共相方都相處無事,只停留在於舌戰,聽落就有如街市佬鬧交般有趣……左派報紙如澳日等就鬧國民黨蔣幫係“蔣匪幫“,匪徒之類也!……國民黨報章就鬧共產黨係“毛賊,共匪“,總之係“又賊又匪“也,真係小朋友都俾两班友笑死!……

當年小城國共相方都相處無事,只停留在於舌戰,聽落就有如街市佬鬧交般有趣……左派報紙如澳日等就鬧國民黨 ...
simo 發表於 2013-10-22 14:39

係"成王敗寇"既遺風...

有三日假期都唔錯呀~