返回列表 發帖

蜻蜓點水點解

今早聽阿4講政府控煙法係蜻蜓點水.....應該一開始就全面禁煙而唔蜻蜓點水咁....

澳門靠哂賭收, 但好多賭客都係煙剷, 賭場驚禁煙會影響生意, 所以好多博企都反對全面禁煙, 可惜政府亦都係咁諗, 唯有和稀泥, 就住黎禁, 搞到唔湯唔水.

阿四都話全面禁都會有人來賭, 咁就禁啦駛乜驚...

講得岩, 有時唔可以太過畏首畏尾

全澳禁煙

到時輪到 D 煙民同相關從業員上街囉.

劃返小小地方做吸煙區得嘛, 請問

劃返小小地方做吸煙區得嘛, 請問
咱是陳小肥 發表於 2013-10-25 23:24

小肥哥放心, 小花不會禁煙的

到時輪到 D 煙民同相關從業員上街囉.
waterpool 發表於 2013-10-25 17:37

咁就沒完沒了啦..

咁就沒完沒了啦..
藍月亮 發表於 2013-10-26 10:30

政府事一定係沒完沒了.

一個字....煩

今早聽阿4講政府控煙法係蜻蜓點水.....應該一開始就全面禁煙而唔蜻蜓點水咁....
藍月亮 發表於 2013-10-25 11:46

蜻蜓點水 是 成語 ......

指蜻蜓在水面飛行時用尾部輕觸水面的動作。比喻做事膚淺不深入。

指蜻蜓在水面飛行時用尾部輕觸水面的動作。比喻做事膚淺不深入。
想搵好野食 發表於 2013-10-26 20:07

明解..唔該晒...不過佢用呢夠成語來形容件事好似唔多貼切咁.

想搵好野食 發表於 2013-10-26 20:07
蜻蜓點水, 比喻做事膚淺不深入。正確!
等我講下故仔,蜻蜓為何要點水?
雌雄蜻蜓交配後,雌蜻蜓就會帶着受精卵飛去池塘上散春(卵),每次在水面飛行時,會用尾部輕觸水面,其實係做緊散春(卵),做完散春之後就任其自行孵化.

蜻蜓點水, 比喻做事膚淺不深入。正確!
等我講下故仔,蜻蜓為何要點水?
雌雄蜻蜓交配後,雌蜻蜓就會帶௬ ...
軒仔 發表於 2014-1-4 03:07

掛住講,大家開始辦年貨未呀?