返回列表 發帖

Ricky Nelson~~teenage idol~~係童年時愛曲

各位,聽過未呀? http://www.youtube.com/watch?v=tvZ4I5XAqm4

呢曲Young World by Ricky Nelson都十分懷念架 http://www.youtube.com/watch?v=1sRZzPbH7yg

未聽過, 因為小時侯我老豆播乜歌就聽乜歌.

未聽過, 因為小時侯我老豆播乜歌就聽乜歌.
chan200308 發表於 2014-2-26 23:10

五九年至六一年左右之童年時常聽歌曲,很欣貢當年英文歌曲曲詞寫得特别有意思,今天英文曲就缺乏往日味道

五九年至六一年左右之童年時常聽歌曲,很欣貢當年英文歌曲曲詞寫得特别有意思,今天英文曲就缺 ...
simo 發表於 2014-2-26 23:17
認同.......童年時就係成日聽老豆播嘅中英文舊歌, 個人偏好英文舊歌多D.
而自己學生時代就喜歡Bee Gees
(就係我出貼嘅歌)

認同.......童年時就係成日聽老豆播嘅中英文舊歌, 個人偏好英文舊歌多D.
而自己學生時代就喜歡Bee G ...
chan200308 發表於 2014-2-26 23:22

BeeGee年代在六十至七十年都十分熱,其曲詞亦同樣好有意思,保持舊曰風味(如First of May),可惜英文曲進入八十年代開始便逐漸退出往日風格……

BeeGee年代在六十至七十年都十分熱,其曲詞亦同樣好有意思,保持舊曰風味(如First of May),可惜英文 ...
simo 發表於 2014-2-26 23:38
對.....英文歌由50 ~ 70年代都有好多經典歌曲, 80年代就比較少.
而中文歌個人覺得係由70 ~ 80年代粵語流行曲開始熱潮, 之後就不知所謂了................

對.....英文歌由50 ~ 70年代都有好多經典歌曲, 80年代就比較少.
而中文歌個人覺得係由70 ~ 80年代粵語流行 ...
chan200308 發表於 2014-2-26 23:44

其實在港澳英文歌迷只活躍於五、六、七十年代,但不知為何,進入八十年代,年輕人己不熱愛聽英文及國語曲,只獨一味港産粵語曲及捧港偶像歌手……

其實在港澳英文歌迷只活躍於五、六、七十年代,但不知為何,進入八十年代,年輕人己不熱愛聽英文及國 ...
simo 發表於 2014-2-26 23:56

原因可能係許冠傑嘅歌, 我記得在70年代當時真係成條街都係播佢嘅歌.
到80年代香港流行樂壇係全盛時期, 比較紅嘅歌手如譚詠麟 張國榮 梅艷芳 四大天王.......等等.
90年代...............................

原因可能係許冠傑嘅歌, 我記得在70年代當時真係成條街都係播佢嘅歌.
到80年代香港流行樂壇係 ...
chan200308 發表於 2014-2-27 00:04

對,許冠傑在七十年代以加入仿效西曲及搖滾樂曲元素(rock&roll)及以易上口曲詞之新派手法編寫粤語流行曲,一改以往小曲味很重之曲詞及調子,所以大受年青人歡迎並開始由西曲轉向聽香港中曲,加上電視台開始每晚都播粵語電視劇主題曲(如電視劇“啼笑姻緣“),做成一股粤語曲熱潮,至八十年代西方英文曲已退出香港市場,很多以往唱國語、英文嘅歌星都轉向粵語曲發展……又如台湾鄧麗君也因港市場而練唱廣東歌,譚詠倫以前都係英文歌手而轉唱粵語曲至今……

對,許冠傑在七十年代以加入仿效西曲及搖滾樂曲元素(rock&roll)及以易上口曲詞之新派手法編寫粤語流 ...
simo 發表於 2014-2-28 20:25

我都係聽許冠傑嘅歌大嘅, 尢其是新年聽最正............"打雀英雄傳" "財神到"........等等.

我都係聽許冠傑嘅歌大嘅, 尢其是新年聽最正............"打雀英雄傳" "財神到"........等等.
chan200308 發表於 2014-2-28 20:30

我由童年時不論英文曲、國語曲及粤語流行曲都愛聽,但至八十年代己開始舍棄英文歌了,因英文曲漸演变成米高積遜潮流風格,失去往日品味,但老英文曲仍然愛聽……

我由童年時不論英文曲、國語曲及粤語流行曲都愛聽,但至八十年代己開始舍棄英文歌了,因英文曲 ...
simo 發表於 2014-2-28 20:52
我只要好歌就愛聽, 尢其是舊歌.

chan200308 發表於 2014-2-28 20:30

許冠傑係領導新一代粵語流行曲創潮流歌手,如“加價熱潮“一曲就係以英文搖滾樂曲填上廣東詞唱出嘅!此年代知名星洲粤語歌手麗莎及陳浩德等還停留在小調曲中,但都很流行,不過最後都被阿sam取代而佔據以至八十年代,而只唱粤語小調歌手也顯得不合潮流了……

許冠傑係領導新一代粵語流行曲創潮流歌手,如“加價熱潮“一曲就係以英文搖滾樂曲填上廣東詞唱出 ...
simo 發表於 2014-2-28 21:01

許冠傑 大部份歌都係以貓王樂曲填詞唱出, “加價熱潮“ 就改編自"Bill Haley - Rock Around The Clock - 1955".

許冠傑 大部份歌都係以貓王樂曲填詞唱出, “加價熱潮“ 就改編自"Bill Haley - Rock Around The Clock - ...
chan200308 發表於 2014-2-28 21:37

記得有首“佛跳牆“,都係抄自貓王嘅(曲名忘了),仲有一首曲名好似叫“咪當我老襯“,亦抄自貓王嘅teddy bear(唔知有否錯),两首都係貓王嘅摇滾樂節拍曲……如可以,請你找一找post上黎俾大家分享吓……

記得有首“佛跳牆“,都係抄自貓王嘅(曲名忘了),仲有一首曲名好似叫“咪當我老襯“,亦抄自貓 ...
simo 發表於 2014-2-28 22:54

記起了,許冠傑嘅“佛跳牆“係抄自貓王嘅“Don't be Cruel“

記得有首“佛跳牆“,都係抄自貓王嘅(曲名忘了),仲有一首曲名好似叫“咪當我老襯“,亦抄自貓 ...
simo 發表於 2014-2-28 22:54
應該係“佛跳牆“同埋“咪當我老襯“,都係抄自"Elvis Presley - Don't be cruel".

記起了,許冠傑嘅“佛跳牆“係抄自貓王嘅“Don't be Cruel“
simo 發表於 2014-2-28 23:14

應該係“佛跳牆“同埋“咪當我老襯“,都係抄自"Elvis Presley - Don't be cruel".
chan200308 發表於 2014-3-1 00:06

謝謝找到相應貓王曲,但“咪當我老襯“就相信係貓王呢首“Teddy Bear" 了吧…… http://m.youtube.com/#/watch?v=TiOs1V-i8eY