返回列表 發帖

聽完英文曲再聽中文曲都係同一曲~~Speedy Gonzales~墨西哥女郎

http://m.youtube.com/watch?v=ufR6HHthnBw

聽吓六十年代鄧寄麈點演繹呢曲啦

呢首經典

呢首經典
chan200308 發表於 2014-2-26 23:26

呢首英文曲當年六十年代很熱,Pat Boone 唱呢首特别版快歌,迷倒唔少歌迷架……

呢首英文曲當年六十年代很熱,Pat Boone 唱呢首特别版快歌,迷倒唔少歌迷架……
simo 發表於 2014-2-26 23:27
我只聽過鄧寄塵嗰首"墨西哥女郎'.

我只聽過鄧寄塵嗰首"墨西哥女郎'.
chan200308 發表於 2014-2-26 23:29

當年粵語流行曲好喜歡只以西曲填入廣東詞,很少原創曲,呢曲就好離譜,竟然全曲只改講幾句粤語對白就交貨……

當年粵語流行曲好喜歡只以西曲填入廣東詞,很少原創曲,呢曲就好離譜,竟然全曲只改講幾句粤語 ...
simo 發表於 2014-2-26 23:48
香港粵語流行曲以前基本上大部份都係改編.

當年粵語流行曲好喜歡只以西曲填入廣東詞,很少原創曲,呢曲就好離譜,竟然全曲只改講幾句粤語 ...
simo 發表於 2014-2-26 23:48

仲離譜到唱片都係寫鄧寄塵唱,大佬 !  播放人哋嘅歌,自已就加幾句對白同…la,la,la就話係自已唱,真係老潘都俾佢激死啦

仲離譜到唱片都係寫鄧寄塵唱,大佬 !  播放人哋嘅歌,自已就加幾句對白同…la,la,la就話係自 ...
simo 發表於 2014-8-20 09:08

仲唔止呀,有音响發燒友玩到前後級,都唔播老潘首原唱英文曲,而播老鄧嘅墨西哥女郎,仲唔激死老潘?……係噃,佢已死左好耐……

聯歡會中有人番唱老鄧嘅墨西歌女郎,好過瘾

simo 發表於 2014-2-26 23:06

謝謝!
以前聽過呢首歌,但唔知歌名。
想不到一首咁好聽的歌是來自卡通Speedy Gonzales