返回列表 發帖

銀業第17届畢業生....年紀多數己经60歲.....

在香港和澳門都找到30多个昔日的銀業小学的同学

在香港和澳門都找到30多个昔日的銀業小学的同学
大宋皇 發表於 2014-5-6 20:50

我也是 銀業小學 畢業生,是七十年代初期的....

閣下必定是六十年代中後期畢業生;

每年的教業校慶我都有參與,閣下也可相約老同學一起聚一聚.....

_

我係銀業仔  澳門第一屆五校運動會(鏡湖 崇義 濠江 培道  銀業) 男子丁組運動員

我係銀業仔  澳門第一屆五校運動會(鏡湖 崇義 濠江 培道  銀業) 男子丁組運動員
botbotu 發表於 2016-6-12 19:06
  六十年代銀業校長記得係陳文光,教師中有林志宏、林顯富、盧賀烔……

六十年代銀業校長記得係陳文光,教師中有林志宏、林顯富、盧賀烔……
simo 發表於 2016-6-12 22:18

陳文光  唔係校長係訓導主任 認左個女同學陳麗明做契女  後來再親上加親做埋兒媳婦   某晚係國華戲院側一間文具店門口被車撞斃
林志宏  係活動主任  體育主任  培訓運動員  派個仔站台做早操示範   硬捧個大女成校運會全場冠軍  可惜手段唔夠尹君樂  做唔到校長  含怨離職  
盧賀烔  係班主任  都幾惡下  大多學生都好怕佢  學校第一次做話劇  反串女裝做奶媽  劇名"故苑又逢春"  係李我原著天空小說
尹君樂  教書法  一個永字可以講足一個學期  因為永字有八個寫法 所以就叫永字八法  與隔鄰孔教聯改成教業後任校長  這位置得來不易  係同林志宏互鬥刷鞋嬴回
林顯富  教音樂  表面好好先生  靠123出位  後來晉為外校校長

評分人數

• simo

回復 2# 想搵好野食

請問下次銀業校友聚會是幾時?
最近知道有一位仁兄是舊校友,想參加聚會,所以幫佢問問各位。謝謝!

回復 6# rice333

要等8月才知悉,因為每年皆在8月分才通知各校友,每年皆在9月,收到信後再在這通知你好嗎?

回復 7# 想搵好野食

謝謝回覆!好的,麻煩您了!

回復 8# rice333

9月15號星期六,聯邦酒樓,每卷300一位.

回復 9# 想搵好野食
非常感謝,請問是香港聯邦酒樓還是澳門?如要買票聯絡何處?

回復 10# rice333
澳門聯邦.不可能在香港聯邦的.....

可致電教業中學查詢.....

回復 11# 想搵好野食
非常感謝!

回復 11# 想搵好野食
那位校友已致電了教業中學,取得了聚會的購票資料,他很高興!再次感謝您的幫忙!

回復 13# rice333
客氣了,
因我沒收到教業的餐

回復  想搵好野食
那位校友已致電了教業中學,取得了聚會的購票資料,他很高興!再次感謝您的幫忙!
rice333 發表於 2018-8-9 12:55

客氣了,因我沒收到教業的餐