返回列表 發帖

60年代一首能打入美國流行榜首之日曲~sukiyaki

小時候時常在收音機聽西曲,其時嚇然聽到一首日本歌,叫sukiyaki,由坂本九唱出,十分動聽,此曲連續在收音機上熱播頗長時期,由於此為日語曲,所以唔知歌詞內容,現在網上重聽此附有英文歌詞視頻就知佢唱咩… http://m.youtube.com/watch?v=N7KzI61vWFM&feature=youtu.be

評分人數

嘻嘻!各位捧場歌迷客,唔好意思,因見近來本歌壇沉悶悶,咪同超版陳搞番場搞笑talkshow出吓位囉… ...
simo 發表於 2014-8-17 08:01

好在...........係搞笑

嘩 ! 好似係你傷風先喎.
chan200308 發表於 2014-8-16 23:55
  嘻嘻!各位捧場歌迷客,唔好意思,因見近來本歌壇沉悶悶,咪同超版陳搞番場搞笑talkshow出吓位囉…
……好,又番正题,板本九曾唱過一首李香蘭名曲~"中國之夜"亦係我愛曲,但此曲最好聽都係原唱者李香蘭所唱,童年時代已經常聽到,不日會在本壇講吓……

嘩 ! 歌壇搞埋d "hurt-wind 化"嘢牙?我都no eye see ar…
simo 發表於 2014-8-16 22:11

嘩 ! 好似係你傷風先喎.

嘩.....................回咀
chan200308 發表於 2014-8-16 13:51

嘩 ! 歌壇搞埋d "hurt-wind 化"嘢牙?我都no eye see ar…

Totally agree !
simo 發表於 2014-8-16 08:43

嘩.....................回咀

好聽嘅歌係俾你一種奇妙嘅感覺, 聽完之後又想聽.
chan200308 發表於 2014-8-4 23:24
Totally agree !

原來如此,那足證此曲幾吸引,多數流行曲要聽好多次才有好感,但確有少數偶然聽一两次便覺吸引, ...
simo 發表於 2014-8-4 21:15

好聽嘅歌係俾你一種奇妙嘅感覺, 聽完之後又想聽.

我老斗冇呢首歌, sukiyaki 係我係10幾件年前上網搵到, 聽落就喜歡咗.
chan200308 發表於 2014-8-3 23:17

原來如此,那足證此曲幾吸引,多數流行曲要聽好多次才有好感,但確有少數偶然聽一两次便覺吸引,此就係歌緣,我有時都有如此經驗,下次就介紹两首約七十年代時嘅西曲,我聽一两次就愛聽咗架

你好!  chan200308,謝謝你! 上次講你小時候常聽到你父親播出之英文曲而有所感染,因而也愛上English o ...
simo 發表於 2014-8-3 22:09

我老斗冇呢首歌, sukiyaki 係我係10幾件年前上網搵到, 聽落就喜歡咗.

sukiyaki 都係我喜歡嘅日文歌之一
chan200308 發表於 2014-8-3 21:06

你好!  chan200308,謝謝你! 上次講你小時候常聽到你父親播出之英文曲而有所感染,因而也愛上English oldies,相信sukiyaki一曲亦成你父親愛聽歌曲吧

sukiyaki 都係我喜歡嘅日文歌之一

唔嫌老土,聽吓芳姐此粤語版啦

cd版  

我地廣東人聽番廣東版就傳神好多啦∼杜麗莎出場啦,佢叫大家"不用再眉頭縐"喎,請聽"眉頭不再猛縐"

好歌不厭千回聽, Sukiyaki 還有兩個版本是能打入美國榜的

1981年 A Taste of Honey 第三位

1994年 ...
IF212 發表於 2014-8-3 11:54

謝謝IF212,英文版sukiyaki,又幾好聽呀,好!

又聽吓六十年代熱透香港嘅一隊歐西流行曲組合The Fabulour Echoes,以日語照唱坂本久名曲sukiyaki,以自我風格之另一版本演繹唱,確實好聽 http://m.youtube.

好歌不厭千回聽, Sukiyaki 還有兩個版本是能打入美國榜的

1981年 A Taste of Honey 第三位

1994年 4 PM 第八位

坂本九又係一位英年早逝歌手,且看網上資料: 1985年8月12日,坂本九搭乘日本航空123號班機往大 ...
simo 發表於 2014-8-3 08:25
  睇到坂本九飛機失事不幸事件,令人相信人之生死似被刻意安排,如佢照原定航機出發,可能活到現在,仲會紅遍神洲大地,可惜……

經典之作.....good
東方不敗 發表於 2014-8-3 11:15
  係呀,超版,你都話經典厘,以前都時常聽到架