返回列表 發帖

一份1946年(民國35年)澳門報紙

够晒耐嘅澳門報紙,相信大家都未出世啦,我就更加唔駛講添啦   
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

覺先聲 ... ... ... 架勢

從報紙廣告顯示出,在國内解放前往來内地澳門有好多渡輪,幾乎集中佈满内港,但記得在解放後只有一隻花尾渡木船去廣州,可能此時己好少人搭船而改搭岐關公司車路了

歷史印記...........

從報紙廣告顯示出,在國内解放前往來内地澳門有好多渡輪,幾乎集中佈满内港,但記 ...
simo 發表於 2014-12-15 21:50

花尾渡 ... 都好多年無搭過啦

以下圖片係攝於廣州南方大厦對面碼頭嘅花尾渡, 童年時搭過, 遠處係亦爱群大厦   
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

以下圖片係攝於廣州南方大厦對面碼頭嘅花尾渡, 童年時搭過, 遠處係亦爱群大厦   ...
simo 發表於 2014-12-16 21:27

睇怕年輕一輩都唔知花尾渡係咩,其實係一隻並無機房嘅木船,航行時靠另一隻有機房嘅小船帶動拖拉行駛,當年我搭戈隻叫曙光號,船身绿色,係用繩索綑住船邊而行,好似情侣拍拖咁,至今難忘……七十年代
改由"紅星號"白色渡輪行駛内地,且自有機房而獨立行駛,但仍被稱花尾渡,我最後搭紅星號去廣州係八四年左右,可惜幾年後渡輪终止經營,花尾渡一名就成為歷史……

睇怕年輕一輩都唔知花尾渡係咩,其實係一隻並無機房嘅木船,航行時靠另一隻有機房嘅小船帶動 ...
simo 發表於 2014-12-16 21:56

拍拖一詞可能由此而來 ~

拍拖一詞可能由此而來 ~
waterpool 發表於 2014-12-17 18:08

上面張報纸廣告内‘’拖渡‘’一詞大慨指花尾渡,相信解放前無此名稱