返回列表 發帖

好心大家幫襯吓啦~~賭枱曬蓆好慘呀

呢幅老照係四五十年代傅佬榕經營嘅賭館一景,比起今天賭場當然冇得比啦[ attachimg]28860[/attachimg]
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

想起好耐以前兩個名詞 ... 洗地同骰妹

[quote]想起好耐以前兩個名詞 ... 洗地同骰妹
咱是陳小肥 發表於 2015-3-3 22:10 [/quote
    唔多明,咩洗地骰妹呀?

依家咁樣實炒尤魚

如果小城賭業將來係咁就該煨lorr……choi  !  大吉利是,lur口水講過!

咁樣"囇蓆"法. 不知道當時興唔興,  齊齊放無薪假.

1949年, 當年賭業尚未規範化, 所以可以亂咁黎, 細路仔都可以入賭場賭番兩手

評分人數

• waterpool

• jose1057

與眾同樂

當年賭場十分熱鬧架, 男女老幼, 玩得不亦樂乎

你哋睇睇, 個個踎哂係街邊賭, 嗰邊又點會唔囇蓆呀.
相片來自Jose - Neves Calela  街邊打牌九

澳門賭收連連跌, 好多枱都曬緊呀...

以上賭枱景相信拍攝於宜安街福隆新街嘅瑞貞公司,以前俗稱攤館,老闆叫傅佬榕

攤館之名取自番攤FANTAN,圖中瑞貞公司招牌上都有此英文字

你哋睇睇, 個個踎哂係街邊賭, 嗰邊又點會唔囇蓆呀.
相片來自Jose - Neves Calela ...
黃臘鯧 發表於 2015-3-5 08:52

會唔會係玩緊邪釘 ... ... ...

[quote]想起好耐以前兩個名詞 ... 洗地同骰妹
咱是陳小肥 發表於 2015-3-3 22:10 [/quote
    唔多明,咩 ...
simo 發表於 2015-3-3 22:30

洗地 = 洗太平地

會唔會係玩緊邪釘 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2015-3-8 03:43

邪釘即係頂頭,一人揸八隻牌~佢地應該係玩十五湖同釣魚
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

魚腩最早入賭場係七十年代係橋仔頭既舊金碧(^~^)
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

邪釘即係頂頭,一人揸八隻牌~佢地應該係玩十五湖同釣魚
魚腩 發表於 2015-3-17 20:55

係喎 ... ... ...