返回列表 發帖

六十年代的內港

一張大約六/七十年代的內港舊相片, 放上嚟與大家分享.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

街上車唔多, 海上船隻更少.

原來巴士轉乘並非近年首創, 在七十年代乘搭4號小環市線, 當巴士到達內港4號巴士站, 所有乘客要落車, 登上前面停泊的另一架4號巴士, 出示車票, 等一會, 司機才開車繼續行程, 圖中有一些綠色植物的建築物, 便是內港4號巴士站及福利公共汽車公司的司機休息室

同一幅相的黑白版本

回復 1# 黃臘鯧
我正是在六十年代在內港附近長大的.....

當年,我最喜歡在水警站(俗稱:訪問所)旁  釣蟛蜞

這一帶,我最熟識!!!!!!

回復  黃臘鯧

當年,我最喜歡在水警站(俗稱:訪問所)旁  釣蟛蜞 ...
想搵好野食 發表於 2015-3-7 15:51

水警站 ... 係咪 16 浦隔離個邊呀, 請問

咱是陳小肥 發表於 2015-3-7 18:30
代答,咪彩色圖中碼頭右邊橙色頂戈間囉,貨物上岸要入去申報交税,仲要俾茶錢㗎

代答,咪彩色圖中碼頭右邊橙色頂戈間囉,貨物上岸要入去申報交税,仲要俾茶錢㗎
simo 發表於 2015-3-7 22:13

話時話, 小肥第一次見到車死人 ... 就係個油站對開

咱是陳小肥 發表於 2015-3-7 18:30

早日已有人代答咗. 比多張近代少少嘅大家睇睇.

評分人數

• IF212

• waterpool

黃臘鯧 發表於 2015-3-12 14:17

真係近好多喎 … … …

回復  黃臘鯧

當年,我最喜歡在水警站(俗稱:訪問所)旁  釣蟛蜞 ...
想搵好野食 發表於 2015-3-7 15:51

小肥住落些少 水字巷 … … …

年份近 d, 因碼頭已有新建築物起好.

正呀, 經典黃色雙層巴士, 這張相應該是80年代中期拍攝的

小肥住落些少 … 水字巷 … … …
咱是陳小肥 發表於 2015-3-12 17:44

我系你隔離麻雀仔

我系你隔離麻雀仔
chantai 發表於 2015-3-12 22:19

似乎好多人都係哩頭住過; 反而沙梨頭, 美富將就小 d 人提

今日貼多一張七八十年代嘅.

評分人數

• IF212

正,呢張仲早哋

真係正 ... ... ...

我系你隔離麻雀仔
chantai 發表於 2015-3-12 22:19

chantai 兄, 個度排洋樓應該係七幾年起; 記否, 起之前, 大約六幾年, 個地盤做過戲棚, 有過機動遊戲

chantai 兄, 個度排洋樓應該係七幾年起; 記否, 起之前, 大約六幾年, 個地盤做過戲棚, 有過機動遊戲
咱是陳小肥 發表於 2015-3-13 11:11

小肥兄講司打口海運大夏?? 77年前我仲系鄉下,嘻嘻...

小肥兄講司打口海運大夏?? 77年前我仲系鄉下,嘻嘻...
chantai 發表於 2015-3-13 12:11

77年 ... 小肥已經漂洋過海 ... 唔係馬交住羅