返回列表 發帖

店中無歲月 世上已百年 ──澳門和昌醬油園小記

睇左篇《店中無歲月 世上已百年 ──澳門和昌醬油園小記》
http://www.macauzine.net/?action-viewnews-itemid-303

呢間野係咪真係咁堅?

評分人數

• IF212

• waterpool

呢 D 老店已經愈來愈少.

到 ... ... ...

到 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2015-8-1 16:16

小肥兄識唔識呢間舖 ?

小肥兄識唔識呢間舖 ?
waterpool 發表於 2015-8-1 16:55

唔識呢 ... ... ... 食開珠江橋牌

咁榮甡蠔油莊應該出名好多……全澳門唯一柴火蠔油。

不過要拍門入去先買到......

榮甡 ge 蠔油同蝦醬都唔錯 ... ... ... 差唔多時候要買啦

柴火蠔油,味道確不同。真係唔係度度有。

呢間野棟樓出面,有李錦記的的舊招牌,唔知有無咩淵源。

隨著澳門的急速發展, 和昌醬園和榮甡蠔油莊等具有濃厚地方特色的小店, 已買小見小, 如不加保育, 可能續漸消失

咁榮甡蠔油莊應該出名好多……全澳門唯一柴火蠔油。不過要拍門入去先買到......
rice333 發表於 2015-8-1 20:47

呢間仲有經營咩 ???

睇左篇《店中無歲月 世上已百年 ──澳門和昌醬油園小記》

呢間野係咪真係咁堅?
rice333 發表於 2015-8-1 11:47

這老闆有點不知所謂 ,我經過想買南乳,我問有冇芋頭做的南乳賣,他說沒听過用芋頭的南乳,如是做醬油的怎會不知道?有失自己專業

回復 11# chantai

唔奇,呢類老闆,鐘意做就做,唔做就唔做……睇佢門面,關門做生意,等你拍門先開都夠膽就知……。睇佢是自己鋪,唔休做。可能專注蠔油……無做南乳

回復 10# waterpool

有,但要拍門入去買……

回復  waterpool

有,但要拍門入去買……
rice333 發表於 2015-8-7 12:00

要唔要講暗號 ? 例如 阿蟲介紹o黎既...  

這老闆有點不知所謂 ,我經過想買南乳,我問有冇芋頭做的南乳賣,他說沒听過用芋頭的南乳,如是做醬油 ...
chantai 發表於 2015-8-4 00:19

小肥都唔知喎; 可否講多些少 "芋頭做的南乳", 請問

小肥都唔知喎; 可否講多些少 "芋頭做的南乳", 請問
咱是陳小肥 發表於 2015-8-8 00:07

小肥哥,我都吾識點做,只知細老哥時食過好多,用來送飯,以前全部南乳都係芋頭做,而家成本太高,無人做,高級食府要訂單先做,價錢好高,係超市買到,全部都豆做

要唔要講暗號 ? 例如 阿蟲介紹o黎既...
waterpool 發表於 2015-8-7 18:12

同佢講老鼠介紹黎……
買到就真係識你老鼠……

小肥哥,我都吾識點做,只知細老哥時食過好多,用來送飯,以前全部南乳都係芋頭做,而家成本太高,無人做,高級 ...
chantai 發表於 2015-8-8 01:44

原來有芋頭做的,依家先知

小肥哥,我都吾識點做,只知細老哥時食過好多,用來送飯,以前全部南乳都係芋頭做,而家成本太高,無人做,高級 ...
chantai 發表於 2015-8-8 01:44

多謝, 又學到野; 得閒過醬院問下, 有就通知你

芋頭做南乳 ???