返回列表 發帖

十月初五街昔今照

氵昔日十月初五街六國飯店大招牌搶眼
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

今天十月初五街景色

+月初五街以前我每日必經的地方

maria-ng 發表於 2015-10-13 21:12
你每日都經過呢度返工放工?昔日呢度好繁盛,好多店舖,現在行去見店舖幾乎大部分關門或拍烏蠅……

滄海桑田, 由於市中心的轉移, 十月初五街早已繁華不再, 變成明日黃花, 早年的榮景只可以從相片或影片中重溫

小肥記得有年 "十一" 係六國食晏; 被炮仗聲嚇到 "juk" 親

係呀, 以前十月一日澳門中午踏正12點開始燒炮仗, 全澳各大社團, 公司, 甚至民居都全力响應, 一燒就超過半個鐘, 現在講番都幾震撼

80年代小販多到你吾信

80年代小販多到你吾信
chantai 發表於 2015-10-14 21:15

今天得番小貓三四隻

60年代條街好多水上(蛋家)人,吾穿鞋赤腳隨街走的,男女/小童都有

maria-ng 發表於 2015-10-13 21:12

閣下可能同我是街坊!!!!!!

閣下可能同我是街坊!!!!!!
想搵好野食 發表於 2015-10-15 14:09

我當年住沙梨頭麻子街

我當年住沙梨頭麻子街
maria-ng 發表於 2015-10-15 14:15

我當年住皇子街(Rua de Infante),麻子街我也自少在這條街出入,說也巧,我的太太也是居住在麻子街.....

今時今日在麻子街行過, 還以為自己返咗大陸D農村小鎮

60年代條街好多水上(蛋家)人,吾穿鞋赤腳隨街走的,男女/小童都有
maria-ng 發表於 2015-10-14 21:26

即講即到疍家婦赤腳拖細路,又證明妳“阿婆冇車大炮“