返回列表 發帖
韋華第的四季,同一樂團不同年代的版本

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

這張貝五乃經典版本,CD/SACD亦推出多個版本,此乃1977年原裝德國版

這兩張也很珍貴,老公話係頂級錄音

Boney M ... ... ... 嘩, 上個世紀囉

嘩,好多係我嘅至愛,六七十年代歌曲黑膠收藏至今!犀利呀!…有興趣不妨入去睇吓我介紹那此年代歌曲吧http://www.disanna.com/viewthread.php?tid=179404&extra=page%3D1

黑膠唱片那種獨有的音色,配合高水準的唱頭/唱臂/唱盤,足以令一眾有耳朶的音響發燒友舉手投降,真的不到你不信,現時一些名錄音的原版黑膠
2手市埸炒價已經達2到3萬元一張(例如任白的帝女花/梁醒波的審死官便是)
如果要我用酒去形容,CD/SACD只是V.S.O.P.級
但黑膠唱片就是X.O./Extra級的

回復 24# 咱是陳小肥

全部都是上世紀的,包括我和你

這張貝五乃經典版本,CD/SACD亦推出多個版本,此乃1977年原裝德國版
maria-ng 發表於 2015-10-15 10:16

賣唔賣 ???  

賣唔賣 ???
waterpool 發表於 2015-10-15 18:11

剛剛問過我老公,佢話佢的所有黑膠唱片都吾會賣喎

maria-ng 發表於 2015-10-15 18:19

黑膠唱片收藏品,睇黎都唔啥得放唱針播吓歌喎

睇到你咁多張六、七十年代麗莎唱片,又要入y.t.聽吓佢嘅名曲至得,當年通街收音機都聽到佢嘅歌…

[quote]睇到你咁多張六、七十年代麗莎唱片,又要入y.t.聽1972年,麗莎的"相思淚"紅遍東南亞,
前無古人後亦無來者(梅艷芳/俆小鳳/甄妮都未夠佢咁紅)

maria-ng 發表於 2015-10-15 18:19

遺憾呀   

這兩張也很珍貴,老公話係頂級錄音
maria-ng 發表於 2015-10-15 10:18

GOOD ~~

[quote]黑膠唱片收藏品,睇黎都唔啥得放唱針播老公不是把它視收藏的,久不久都會拿出來聽下

[quote]睇到你咁多張六、七十年代麗莎唱片,又要入y.t.聽1972年,麗莎的"相思淚"紅遍東南亞,
前無古人後亦無 ...
maria-ng 發表於 2015-10-15 18:33

六、七十年代麗莎係星加坡歌手,善唱香港式粤語流行曲,同期仲有一位來自大馬男歌手鄭錦昌亦唱香港粵語曲紅到爆,仲有位星州國語歌手黄清元,見你都有一張,佢又係紅透港澳歌壇…

鄭錦昌的"唐山大兄"及"禪院鐘聲", 當年真係唱到街知巷聞

其中有两張Paul Mauriat唱片,此樂隊我六七十年代經常聽,你話佢已故我都唔知,真係令人難過及懷念,佢领導之樂隊演奏多首流行名曲熱透世界樂壇,例如所奏之“love is blue“及“love story“等便是經典

其中有两張Paul Mauriat唱片,此樂隊我六七十年代經常聽,你話佢已故我都唔知,真係令人難過及懷念, ...
simo 發表於 2015-10-15 19:34

Paul-Mauriat除左成名經典L,amour Est Bleu(Love is Blue)外最為港澳人士熟悉的是"Un Banc,Un Arbre Une Rue"(即香港小姐選舉的主題音樂)

其中有两張Paul Mauriat唱片,此樂隊我六七十年代經常聽,你話佢已故我都唔知,真係令人難過及懷念, ...
simo 發表於 2015-10-15 19:34

這張黑膠內就是Love is Blue 1968年原版本