返回列表 發帖
係,我仲係揸住部walkman帶機随街走,其後有數碼機仔叫MD,但唔多普及
simo 發表於 2015-10-17 22:02

MD ... 剎那光輝, 好似好快就無 "sale" 啦, 跟住無耐就無埋 "sell" 添

一心想玉人 上官流雲

哩隻都 ok 喎

回復  maria-ng

84年仲係黑膠唱片,CD好似仲未出現
simo 發表於 2015-10-17 19:32

CD在1982年面世, 從此之後, 黑膠唱片及卡式錄音帶的產量就一落千丈

CD在1982年面世, 從此之後, 黑膠唱片及卡式錄音帶的產量就一落千丈
IF212 發表於 2015-10-18 02:02

2014年,全世界的黑膠唱片銷量比前-年上升6倍最近不少"大歌星"都重出黑膠唱片,為甚麽黑膠唱片不死?
原因只有一個,CD/SACD的聲音永遠不及黑膠唱片靚聲

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

IF212 發表於 2015-10-18 02:02

當年 CD 要成 100 蚊隻, 黑膠 約 30 蚊, 個個買 CD, 今時今日 CD 仲係 100 蚊左右, 新出黑膠已經要 300 幾一隻, 但時興又買黑膠聽... 咩世界 ? 唔貴唔買...

你收藏咁多麗莎大碟嘅,其中“相思淚“就真係經典,七十年代行到邊都聽到收音機播出……“情人别去後人消瘦……”

回復 66# simo

其實麗莎原名叫黄煥嬋,七十年代初以一曲相思淚唱到街知巷聞http://youtu.be/l98Ofo7oHvk

回復 66# simo

其實Paul-Mauriat都吾少

評分人數

• jose1057

回復 65# waterpool

早期(80年代的)CD很多已經變成垃圾,讀吾到唱吾到(唯一日本版CD例外)但時間證明黑膠唱片的確可以"聽足一世"

回復  waterpool

早期(80年代的)CD很多已經變成垃圾,讀吾到唱吾到(唯一日本版CD例外)但時間證明黑膠唱片 ...
maria-ng 發表於 2015-10-18 17:22
   我想知道paul mauriat 幾時去逝的?

回復 70# simo

2006年

回復  simo

2006年
maria-ng 發表於 2015-10-18 18:44

謝謝回覆,我在七十年代常聽Paul Mauriat唱片的

謝謝回覆,我在七十年代常聽Paul Mauriat唱片的
simo 發表於 2015-10-18 20:18

我老公是Paul迷,收藏Paul Mauriat的唱片CD超過150張

我老公是Paul迷,收藏Paul Mauriat的唱片CD超過150張
maria-ng 發表於 2015-10-18 20:24

㗆!犀利呀!

㗆!犀利呀!
simo 發表於 2015-10-18 21:23

這是部份絕版珍藏

回復 75# maria-ng   大師級就真係大師級樂隊,演奏如此生動優美,令人百聽不厭

哩隻都 ok 喎
咱是陳小肥 發表於 2015-10-18 01:15
送此曲金句詞俾小肥兄:"   ……叫阿三姑去說親,點知佢話呢趟弊,阿珍已經嫁咗人…"(最後個"人"字用順德鄉音唱嘅)

送此曲金句詞俾小肥兄:"   ……叫阿三姑去說親,點知佢話呢趟弊,阿珍已經嫁咗人…"(最後個 ...
simo 發表於 2015-10-19 13:24

……叫阿三姑去說親,點知佢話呢趟弊,阿珍已經嫁咗 ... ... ... 刃

回復  waterpool

早期(80年代的)CD很多已經變成垃圾,讀吾到唱吾到(唯一日本版CD例外)但時間證明黑膠唱片 ...
maria-ng 發表於 2015-10-18 17:22

當時唱行哂話 CD 取代黑膠, 直頭係世紀大騙案.

當時唱行哂話 CD 取代黑膠, 直頭係世紀大騙案.
waterpool 發表於 2015-10-19 18:31

我老公話CD永遠不可能取代黑膠唱片的