返回列表 發帖
我老公話CD永遠不可能取代黑膠唱片的
maria-ng 發表於 2015-10-19 19:05
又有黑膠又有CD徐小鳳,乜你咁勁架!我諗你一定有套靚音響啦…

……叫阿三姑去說親,點知佢話呢趟弊,阿珍已經嫁咗 ... ... ... 刃
咱是陳小肥 發表於 2015-10-19 15:41
送俾小肥兄聽

又有黑膠又有CD徐小鳳,乜你咁勁架!我諗你一定有套靚音響啦…
simo 發表於 2015-10-19 19:26

我老公係音響發燒友,佢的hi fi器材是大婆我只是二奶,這是他的黑膠唱盤
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我老公係音響發燒友,佢的hi fi器材是大婆我只是二奶,這是他的黑膠唱盤
maria-ng 發表於 2015-10-19 20:44
確係頂級極品啦!!

七十年代我玩音響時部唱盤只係平嘢,自已用夾板釘低音喇叭箱(當年冇成品),自已買電子零件焊制擴音機,買幾張The Shadows 同The Ventures試機,己好滿足㗎

七十年代我玩音響時部唱盤只係平嘢,自已用夾板釘低音喇叭箱(當年冇成品),自已買電子零件焊制擴音機 ...
simo 發表於 2015-10-19 21:10

有冇砌過美聲的套件?當年福隆新街"美聲"是很多澳門土炮高手朝聖地方
而我印象最深的是新馬路郵政局旁的"世界唱片行",它有很多古典音樂唱片的

有冇砌過美聲的套件?當年福隆新街"美聲"是很多澳門土炮高手朝聖地方
而我印象最深的是新馬路郵政 ...
maria-ng 發表於 2015-10-20 19:52

講起美聲有些印象,我好少去,多去大三巴街上海佬祥華及新馬路風光電器買零件(膽機年代)

回復 86# maria-ng

世界唱片專賣歐美唱片已結業幾十年,而加個舖位做左賣衫了…仲有一間都賣西曲唱片的,在白馬行浸信學校斜對面

回復  maria-ng

世界唱片專賣歐美唱片已結業幾十年,而加個舖位做左賣衫了…仲有一間都賣西曲唱片的,在 ...
simo 發表於 2015-10-20 21:15

當年仲有草堆街"添記"及"環球",竹林寺附近的"愛華",
水坑尾的"美華唱片行"有冇人記得???

當年仲有草堆街"添記"及"環球",竹林寺附近的"愛華",
水坑尾的"美華唱片行"有冇人記得???
maria-ng 發表於 2015-10-20 21:39

竹林寺愛華仲健在,但只賣電視雪櫃等家電,水坑尾美華後來好似搬咗去羅利老馬路盧九公園附近至约九十年代結業

嗰啲唱片我一張都無, 有啲仲係第一次見, 但好多都有聽過. 嗰款人頭馬X.O.我就真係有一支.

小肥第一次聽 ge 國語時代曲係澳門, 支歌係 "今天不會家".  隔離屋位阿哥, 買左部唱機, 於是日播夜播 ... ... ... 今 ... 天 ... 不 ... 會 ... 家 ... ... ... 徘徊的人兒 ...

今天老公聽過這張Paul Mauriat在1983年推出的黑膠唱片從未有CD版本,珍貴..

評分人數

• waterpool

今天老公聽過這張Paul Mauriat在1983年推出的黑膠唱片從未有CD版本,珍貴..
maria-ng 發表於 2015-10-29 20:35

醒 ~~~~  

電影"不了情"的原版"細"碟

和CD相比較,原版黑膠唱片噪音較大,亦有"炒豆"聲附送但人聲重播出來的效果更自然真實,更有味道
黑膠唱片就像醇酒一樣..........

玩黑膠唱片亦成近代玩高級音響者潮流,有些還返回玩電子管擴音機(膽機)年代,佢哋話咁先至聲靚

玩黑膠唱片亦成近代玩高級音響者潮流,有些還返回玩電子管擴音機(膽機)年代,佢哋話咁先至聲靚
simo 發表於 2015-11-8 22:30

我老公係"無膽不歡"的人,前/後級,唱頭放大全部只用膽機

黑膠唱片原來竟然也"新不如舊",上(2015新版)下(70年代原版)
新版本聲音有數碼味道(可能音源不是母帶,是DAT或電腦內的數碼檔)
跟原版本"完全兩回事"

新不如舊 , 人所共知