返回列表 發帖
……叫阿三姑去說親,點知佢話呢趟弊,阿珍已經嫁咗 ... ... ... 刃
咱是陳小肥 發表於 2015-10-19 15:41
送俾小肥兄聽

我老公係音響發燒友,佢的hi fi器材是大婆我只是二奶,這是他的黑膠唱盤
maria-ng 發表於 2015-10-19 20:44
確係頂級極品啦!!

七十年代我玩音響時部唱盤只係平嘢,自已用夾板釘低音喇叭箱(當年冇成品),自已買電子零件焊制擴音機,買幾張The Shadows 同The Ventures試機,己好滿足㗎

有冇砌過美聲的套件?當年福隆新街"美聲"是很多澳門土炮高手朝聖地方
而我印象最深的是新馬路郵政 ...
maria-ng 發表於 2015-10-20 19:52

講起美聲有些印象,我好少去,多去大三巴街上海佬祥華及新馬路風光電器買零件(膽機年代)

回復 86# maria-ng

世界唱片專賣歐美唱片已結業幾十年,而加個舖位做左賣衫了…仲有一間都賣西曲唱片的,在白馬行浸信學校斜對面

當年仲有草堆街"添記"及"環球",竹林寺附近的"愛華",
水坑尾的"美華唱片行"有冇人記得???
maria-ng 發表於 2015-10-20 21:39

竹林寺愛華仲健在,但只賣電視雪櫃等家電,水坑尾美華後來好似搬咗去羅利老馬路盧九公園附近至约九十年代結業

玩黑膠唱片亦成近代玩高級音響者潮流,有些還返回玩電子管擴音機(膽機)年代,佢哋話咁先至聲靚

两位都係知音人,難得

Karl Bohm指揮維也納愛樂的貝多芬,值得收藏
maria-ng 發表於 2015-12-19 20:57

欣賞到呢D樂曲,真係高品味音樂迷

你都收藏咗隻Los Indios Tabajaras, 我都好喜愛佢哋奏嘅結他音樂,七十年代初時有佢隻碟時常開音響機來聽,佢哋英文名好長,我只叫佢做紅蕃樂隊,多首名曲聽出耳油,其中最有印象係amor amor amor 同always in my heart,前者有些尖音頻音效當年最愛用嚟試外加嘅尖高音喇叭仔……遲吓在mv區放帖介紹此樂隊 https://youtu.be/3aUuei4WOHw

Maria-ng握住正是呢張黑膠封面冫
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

黄清元之心聲淚痕,六七十年代已聽佢,此曲我最欣賞,你手握嘅唱片封面就係呢張 https://youtu.be/4RDZfZSBb_E

Maria 姐, 妳咁多唱片,又咁多好酒, 妳屋企成間博物館咁, 可否參觀呀?
黃臘鯧 發表於 2016-4-5 16:39

嘆酒聽歌,人生幾何