返回列表 發帖

亞婆的底衫陣

純屬搞笑,勿打我個頭 FGH.jpg

評分人數

這種兩個孔的鈕叫"魚眼",流行在60年代,以牛骨造成並非塑膠,我仍有一盒由1970年保存到今我所穿的衫大都用它
a 35.jpg

sigma 50.jpg

評分人數

萬國旗 ... ... ...

特色服裝

特色服裝
IF212 發表於 2015-10-19 23:16

懷舊服飾!

特色服裝
IF212 發表於 2015-10-19 23:16

呢種衫 亞婆穿左幾十年 183.jpg

評分人數

亞婆收藏的魚眼牛骨衫鈕 63.jpg

照片 358_美圖.jpg

唔好睇輕佢呀, 而家嗰啲打斜揹包包, 據聞設計靈感都係來自呢啲亞婆內衣呀.

純屬搞笑,勿打我個頭
maria-ng 發表於 2015-10-19 20:35

姐姐, 請問, 條邊係咪只係 "挑", 有無 "及" 埋骨

純屬搞笑,勿打我個頭
maria-ng 發表於 2015-10-19 20:35

唔好意思, 問多樣 ... 領口, 袖口參照頸粗, 臂粗要留多幾多英寸位

咱是陳小肥 發表於 2015-10-21 23:47

"習骨"仍然是需要的(其實用人手習骨也可以的)

ote]唔好意思, 問多樣 ... 領口, 袖口參照頸粗, 臂粗要留多幾多英寸位
咱是陳小肥 發表於 2015-10-21 23:51 [/quote]

袖口至少都要留3吋位,領口可較随意,因為底衫不同面衫,大襟衫面衫有"企領",要求要較準確
而大襟底衫沒有領,領口位可大小随意

68.2.jpg 78.jpg

搞搞新意思,我刻意把魚眼骨鈕"反轉"來釘的大襟衫 253.jpg 照片 358_美圖.jpg

MTXX_20150727_190944.jpg MTXX_20150704_102749.jpg

ote]唔好意思, 問多樣 ... 領口, 袖口參照頸粗, 臂粗要留多幾多英寸位
咱是陳小肥 發表於 2015-10-21 23:5 ...
maria-ng 發表於 2015-10-22 19:51

謝謝 ... ... ... 小肥想緊用塊綢仔做件中袖 (馬蹄口) ... 有 d 似女裝馬褂個種

大襟底衫習骨的部份 IMG_2420.JPG

IMG_2419.JPG IMG_2421.JPG

我加厚的鈕門牌位置,令件底衫更耐穿 IMG_2422.JPG

昨日-位在深水埗經營賣鈕的朋友告訴我,我底衫上的"魚眼骨鈕"原來有兩個版本先看兩種魚眼

魚眼較尖的(上圖)原來是日本製造的,當年售價亦比"本地貨"(即魚眼較圓/下圖)貴1倍,現在兩種皆已經停產多年

這種透明的魚眼(亦即我頭像)現在仍然有售,但用塑膠造成 43.jpg

有人曾經問我,大襟衫要釘幾多粒鈕才對?其實雖然有說男雙女單,但大襟衫的鈕並無統一的標準
最低要求是5粒(所以我大部份都用5粒鈕)
但最多亦有人可以用到9粒鈕的,以下的我則用了7粒鈕最下圖是反轉粒鈕