返回列表 發帖

斷估無人老得過佢……

斷估無人老得過佢……(西灣湖旁老樹)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# rice333

今日D圖唔知咩事,上面第二張聖羅撒都走埋出黎……但入返去編輯又見唔到有POST……奇怪

老樹盤根  ~~

回復  rice333

今日D圖唔知咩事,上面第二張聖羅撒都走埋出黎……但入返去編輯又見唔到有POST……奇怪
rice333 發表於 2015-10-22 17:36

無人老得過佢?

可能聖羅撒女子中文學校比它老.....

回復  rice333

rice333 發表於 2015-10-22 17:36

係呀,编輯栅圖後己唔見文件碼,但發送後又見圖,呢個應係系統有問題

肯定老過我

聖羅撒女子中文學校的建築物很有氣勢, 又有歷史價值, 是否已列入保護文物?

無人老得過佢?

可能聖羅撒女子中文學校比它老.....
想搵好野食 發表於 2015-10-22 20:03

以下資料來自:http://www.santarosasc.edu.mo/?page_id=143
校   史

本校乃瑪利亞方濟各傳教修會所創辦,成立於一九三三年九月,當時只在南灣花園2至4號創設六年制完全小學一所,由雷淑英修女主理。一九三五年一月組織校董會,聘崔諾枝先生等為校董。四月二十九日,奉准廣東省教育廳立案。是年八月增辦初級中學,於一九三六年四月二十九日,奉准廣東省教育廳中學第一七零號指令准予立案。復於一九三九年夏籌備增辦高中,以廣收容。同年八月廿六日,奉廣東省教育廳中字第六四零號指令准予立案。一九四零年二月廿八日,復奉教育部普字第五八六三號指令准予備案。乃於是年八月高中開課,本校遂成為一所完全之女子中學。

本修會依據一九七二年羅馬大會對傳教工作重新評價及計劃後,在本澳之教育工作亦隨之調整。原屬本修會之庇護十二世小學及曉明女子中學,先後於一九七三年秋與一九七五年秋與本校合併。

我估棵樹都未有一百年。或者兩者差不多年紀,聖羅撒學校老些有有可能。

回復 7# IF212

一條長梯級行上間咁古典的學校度,真係好有氣勢。(現在好少學校可以咁起)感覺係座古典建築讀書,好似特別有書卷氣

家父有位朋友,是聖羅撒校友,英文幾好。

其實呢間學校係澳門係咪好難入?

聖羅撒是澳門名校, 當然唔係咁易入

小女都係嗰間學校讀至初中之後轉校.