返回列表 發帖

未知何事出中環

近來久唔久係中環都見到佢……
真係唔好意思,放上來時沒有想到要幫張相遮返D野,依家想刪張圖又刪不到。……請見諒,容忍多一陣,睇下過多陣刪唔刪到。

有時仲企到鬼咁高,搞到有些途人以為有人跳樓

評分人數

• waterpool

我啋..................
咩咁鬼玉酸架,啫啫都睇埋

有些少 ... ... ... 啊 ... 揶 ... 噢 ... 惡劣 ge 感覺.  知唔知咩情況下會係惡劣呀.

認真唔好意思,
重新發過張圖先
近來經過中環都會見到佢:
但每次見到都唔知幾時走出來的,因為次次都係第一次行過時無,過一陣返過來就見到。

你會覺得那是真人嗎?
第一次見到時是在晚上,我還以為是真人呢!
很多人上前跟"他"合照。同行朋友上前摸下,原來是雕塑。
究竟無端端又點解會有個雕塑係鬧市出現?

網上查出,
原來是一個名為「視界 香港」的裝置藝術,由 藝術家Antony Gormley 創作,之前已在其他國家舉行。
香港是亞洲第一站。
藝術家表示:「我希望透過「視界 香港」,鼓勵大眾抬頭觀望,以全新的視覺審視熟悉的地方」
31個雕塑將會設置在香港中西區的高樓大廈及大街上,面向不同空間,引領大眾思考我們所建造的世界與地球本身的關係。
(作品詳情:http://eventhorizon.hk/)
目前我只見到三個。
大家有機會行過中環,咪俾佢嚇親。可以周圍望下,睇下其他雕塑係邊。

近來久唔久係中環都見到佢……
真係唔好意思,放上來時沒有想到要幫張相遮返D野,依家想刪張圖又刪不到。… ...
rice333 發表於 2015-12-3 11:59

無野喎; 小肥覺得 ... 公仔黎 je

有些少 ... ... ... 啊 ... 揶 ... 噢 ... 惡劣 ge 感覺.  知唔知咩情況下會係惡劣呀.
咱是陳小肥 發表於 2015-12-3 18:28

過長就會惡劣 (剔手邊) 架那

回復 8# 咱是陳小肥

外國人Size係咁上下啦。
個像係那藝術家用自己個形象做出來……

新派藝術 ~~