返回列表 發帖

澳門黃枝記餐牌

今回來澳門又到黃枝記老鋪,餐牌價錢不同了,但可幸的是食物依舊美味。

2014年的餐牌

雲吞麪加了3蚊,但不打緊,一樣好食就得了。
總好過福隆新街果間X記麪家,上年食完全食唔返以前的質素。但唔知點解仲咁多人排隊……

評分人數

• waterpool

好多遊客都係食名氣, 所以 x 記仲有人排隊

60年代的黃枝記就好好食,佢d麵當年已經貴過人,但值得
近年已經不是當年的水準........
還有義順雙皮奶都係差過以前甚多

可以試下買澳門 D 麵餅; 小肥個人覺得澳門 D 麵餅大多數都好食過香港哩邊個 D

可以試下買澳門 D 麵餅; 小肥個人覺得澳門 D 麵餅大多數都好食過香港哩邊個 D
咱是陳小肥 發表於 2016-3-30 21:35

x2

回復 3# maria-ng

雖然我沒吃過幾十年前的黃枝記,但相信以前應更好食。現在的食材味道已不同於幾十年前,因為種植方法、水土、或飼養方法、飼料不同。現在的雞蛋都無從前咁濃味。
就算沒有偷工減料,煮出來的味道都會變了。
黃枝記,算是保留了一些昔日的風味。
八十年代,晚上在筲箕灣巷仔吃的雲吞麪,同樣是一去不復返的味道。現在深水埗的劉森記,亦已很近似舊日雲吞麪的風味。
我覺得已很難得。

義順,真是相差太遠了,跟它在議事庭前地的年代……
以前他們有自己養牛取奶的,現在應該沒有了,所以呢……。
香港的義順,就更加不用說了。

回復 4# 咱是陳小肥

邊間買好呢?

回復  咱是陳小肥

邊間買好呢?
rice333 發表於 2016-3-31 18:07

小肥通常係英記茶莊舊舖對面個間; 即係大龍鳳附近

回復  maria-ng

雖然我沒吃過幾十年前的黃枝記,但相信以前應更好食。現在的食材味道已不同於幾十年前, ...
rice333 發表於 2016-3-31 18:06

(1) 係鞋檔前面, 茶粥麵三間連住; 定係單丁一檔

(2) 可以試下:

(a) 筲箕灣電車總站個間
(b) 北角碼頭對開潤記

筲箕灣, 金華街, 菜市場, 中間有檔賣麵餅, d 生麵唔錯

回復  maria-ng

雖然我沒吃過幾十年前的黃枝記,但相信以前應更好食。現在的食材味道已不同於幾十年前, ...
rice333 發表於 2016-3-31 18:06

無計 ge; 用以前 d 做法, 家陣犯法兼無人買.

雲吞麵應該係 "痞" 係街邊麵檔食 ge; 最多有張三塊木 ge 木凳仔.

以前係用死蝦, 霉得黎未臭; 蝦頭蝦殼加豬頭骨加蟹子 (號稱蝦子) 同其他平價料做湯底.

麵就梗無計勒; 而家用機打, 為爽口落重鹼水 (以前用草灰).

回復 9# 咱是陳小肥

1)筲箕灣巷仔雲吞麪,是東大街上舊渣打銀行與中國銀行之間果條巷,有間鞋檔(好似兼補鞋)。八十年代時晚上,就會在鞋檔前(好似後面都有),開檔。後來做起左,就搬左去中國銀前旁邊的鋪位(即係電車總站後面)。間野叫梁洪記。(現已不存在) (其實好耐之前仲有間興記)2)北角潤記我也非常喜歡。
依家電車總站又有麪檔?好耐無落去,搵次試下。

筲箕灣, 金華街, 菜市場, 中間有檔賣麵餅:以前阿媽都成日係果度買麪,蝦子麪、菠菜麪。小肥叔叔仲介紹即係仲保持水準!

無計 ge; 用以前 d 做法, 家陣犯法兼無人買.

雲吞麵應該係 "痞" 係街邊麵檔食 ge; 最多有張三塊木 g ...
咱是陳小肥 發表於 2016-3-31 18:27

原來湯底有咁樣的「秘方」,唔怪得咁和味啦。終於明白點解食唔返果種味。

總覺得係夜晚巷仔食雲吞麪特別有風味。

係啦,依家應該無人敢食。連D飲食雜誌講舊時雲吞麪都不敢寫出來。

但如果真係有人煮我會試下

請問以前興唔興落大地魚煲湯底?

原來湯底有咁樣的「秘方」,唔怪得咁和味啦。終於明白點解食唔返果種味。總覺得係夜晚巷仔食雲吞࿝ ...
rice333 發表於 2016-4-1 14:48

一定要大地魚先夠鮮; 以前大地魚好平, 平文食肆, 好多時用黎做湯底.  大地魚即係比目魚乾.

雲吞麵本來係小吃; 用料全部係下欄野; 一用高級料, 自不然失去原先感覺.

同埋, 以前豬肉係斫 (deuk) ge, 加下用機打; 口感都唔同.   自己整, 可以試下切較細肉粒.

評分人數

好肚餓, 睇見都口水流