返回列表 發帖

顯記餅家(涼茶部)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

清平戲院隔鄰, 到今天仍然營業中, 估計有超過半個世紀歷史

唔係清平對面咩 ?

唔係清平對面咩 ?
waterpool 發表於 2016-5-2 18:19
據了解顯記涼茶在清平戲院斜對面,呢點小肥兄較清楚,戲院隔離嘅係一間叫玄益涼茶店(不知是否記錯名),跟顯記一樣咁耐老店,仲經營至今,有時經過都幫襯飲番碗同個老細吹吓水,不過佢好低調唔想多講,連同佢間舖影幅相都被拒絕

玄益涼茶仍然營業中

顯記涼茶店彩色相,唔知圖中賣涼茶阿伯仲在不在世了

評分人數

尚記得店中呢張枱,有報纸睇,頭頂有吊扇,牆上裝置一部收音機,每逢電台直播足球賽事,必爆棚

(網上資料)…… 据澳门书籍记载,约70年前,炉石塘街的“大有益凉茶”和清平直街的“显记凉茶店”最负盛名。“显记凉茶店”座位最清雅,为吸引顾客,早期设收音机供顾客收听广播,后来增设报刊供免费阅读,这些独特的经营方式为澳门凉茶文化留下生动一页。 

60 年代 ... ... ...

評分人數

每碗一毫 ... ... ...

比較一下 ... ... ...

涼茶部變了同善堂中醫; 餅爐個邊, 2012 時重係地盤一個, 家下唔知

顯記涼茶店彩色相,唔知圖中賣涼茶阿伯仲在不在世了
simo 發表於 2016-5-4 20:47

呢張彩色同第一張帖的黑白相中站在櫃位前的那位伯伯好似係同一人。不過黑白相後生些,到彩色相就老左些。

呢張彩色同第一張帖的黑白相中站在最前的那位伯伯好似係同一人。不過黑白相後生些,到彩色相就老左些 ...
rice333 發表於 2016-5-5 17:29

如在世,今天相信都九十歲有多,當年去佢處飲凉茶時我係細蚊仔,冇乜印象了

比較两圖  

最新拍嘅照片,印象中顯記涼茶部係呢度,小肥兄最清楚,但一早已拆建成住宅大厦

而顯記餅家就呢度,唔知對否……

評分人數

• waterpool

重遊此地頗感唏噓,小時候經常來此地逛街,當時人來人往,店舖間間開門售賣日常生活物品,今天人跡稀少,店舖多數關門,戲院隔隣老涼茶店玄益尚营業,行埋去幫襯飲左杯八元五花茶,好好味,老板已是一位行動不便老伯伯,相信佢曾親眼見證斜對面顯記凉茶由興盛至結束呢段歷史

玄益六幾年有連環圖租, 七幾年重有白鴿票賣; 對面係金星.  顯記另一邊係士多 ... 龍鳳商店

一個沒落的舊區