返回列表 發帖

風行六七十年代兄弟結他手Los Indios Tabajaras

很久很久以前在巴西東北部某村有两兄弟找到一個結他,於是两人玩起結他來,最終受人賞識被美國RCA簽灌錄唱片合約,其後他們彈奏出多首結他名曲,聲名遍及歐美亦遠至亞洲港澳地區,七十年代我都買咗佢哋一張LP黑膠,以下介紹其中個人較喜歡及熟悉佢哋嘅樂曲,首先呢曲Always in my heart

評分人數

雖然原本之二人兄弟組合之一已退休,在1999年Nato Lima 同佢太太Michiko合奏演出,繼續其Los Indios Tabajaras結他音樂風格,可惜他在演出彈奏此曲Chopin十年後2009年便逝世

La Mer係一首二戰期間之法國歌曲,原曲由歌手Charles Trenet所唱,但由Los Indios Tabajaras奏出更顯其韻味

選到另一曲El Mar,音質較好,聽極唔厭,此曲曾旅行法國時住一旅館内聽過,十分難忘

呢首A Summer Place奏得非常好聽,令人百聽不厭

阿婆都有佢地的黑膠唱片
maria-ng 發表於 2017-1-19 11:32

都見過你握住件印有两個紅蕃嘅藏品啦,但我哥張已在八十年代執屋連同其它唱片掉咗出街當垃圾呀,陰公!

阿婆都有佢地的黑膠唱片

Unchained Melody by Los Indios Tabajaras

整番隻黑膠唱片先

呢首Marta,當年都用嚟試尖音喇叭仔音色清唔清翠㗎

一曲Smoke Gets In Your Eyes又係經典名曲,令人陶醉

呢首Where Is Your Heart成我的最愛

Begin The Beguine

呢首英文名Magic Is The Moonlight (Te Quiero Dijiste)亦非常好聽

Amapola

真係冇買錯,好似Maria姐都藏有佢哋唱片,以下呢隻Over the Rainbow真夠經典

大紅番,唔會買錯!

Autumn Leaves

網上報導有關佢哋資料,在RCA發行他們唱片進入80年代後,其中Antenor已退休,但Natalicio Lima繼續同佢妻子Michiko演奏至90年代,但他在2009年11月逝世,從此佢哋二人結他演奏便成歷史,以後人們只能從唱片及網上重温其柔揚音韻
RCA released albums by Los Indios Tabajaras into the 1980s. Though Antenor retired from performing, Natalicio Lima continued to perform into the 1990s with his wife, Michiko. He died in November 2009.

Lisboa Antigua