返回列表 發帖
氣象局消息1 點半掛3號

水水呢

尋日呃左半日假, 今日忙到屎   

三號風球仲未除

3 號風球對打工仔無影響  

落雨就好大影響啦....中午放工好似倒水咁

係呀...   橫風橫雨, 周身濕哂.

又就放工啦...唔好落雨呀

烏天暗地, 不過未有雨落.

今日星期六同下下個星期六掉假, 因為下下個星期六要上早課

好想買個淨水器家用直飲廚房過濾器自來水, 但係好怕買了用後, 有一日報導原來淨水器有一些致癌物質, 飲用超過十年就會有事.....咁點算好

好想買個淨水器家用直飲廚房過濾器自來水, 但係好怕買了用後, 有一日報導原來淨水器有一些致癌物質, 飲用超 ...
藍月亮 發表於 2013-8-17 11:32

自來水煲滾就飲得, 唔需要過濾器.

自來水煲滾就飲得, 唔需要過濾器.
waterpool 發表於 2013-8-17 11:43

煲過都有雜質架.......

有咩 ?  

煲過都有雜質架.......
藍月亮 發表於 2013-8-17 12:21

(1) 有 d 微粒, 就算蒸餾都未必去到.

(2) 所有濾水器包括以前 d 沙漏缸, 都只係過濾, 唔係銷毀雜質.  過濾過程中留下的雜質會積蓄於過濾層.

(3) 煲完, 攤凍; 等佢沈澱完先倒出黎入樽, 唔好要最底個層 d 水.

(4) 飲蒸餾水.

(5) 正確煲水方式係滾左之後, 細火, 打開煲蓋, 再煲 5-10 分鐘.

(2) 所有濾水器包括以前 d 沙漏缸, 都只係過濾, 唔係銷毀雜質. ...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-17 15:06

飲得蒸餾水多吸收唔到足夠礦物質.

飲得蒸餾水多吸收唔到足夠礦物質.
waterpool 發表於 2013-8-17 16:41

所以, 點睇, 都係 ... 路一條

(2) 所有濾水器包括以前 d 沙漏缸, 都只係過濾, 唔係銷毀雜質. ...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-17 15:06

咁就算吧啦...

今晚又繼續返學

咁就算吧啦...
藍月亮 發表於 2013-8-19 17:38

其實澳門 D 水質算好架嘞~